ChatGPT

ChatGPT verovert de wereld in een rap tempo sinds de introductie in november 2022. Een revolutie of evolutie? Zinnig of onzinnig? De meningen zijn verdeeld, maar scholieren en studenten zijn nu al grootgebruikers.

Wat is ChatGPT vraagt u zich misschien af? We kennen allemaal de zoekmachine van Google. Je typt één of meerdere woorden in en vervolgens krijg je een overzicht van (bij voorkeur) relevante webpagina’s waarin je zoekvraag wordt beantwoord. Maar ChatGPT doet wat anders. Je typt één of meerdere woorden in bij ChatGPT en er wordt een tekst gegenereerd die je vraag beantwoordt, of het schrijft een liedje of het kraakt een softwarecode. Je begrijpt gelijk de reden waarom scholieren en studenten er dol op zijn. Als je als huiswerk krijgt een opstel te schrijven over de Franse revolutie is dat nu letterlijk een paar minuten werk. ChatGPT geeft namelijk niet alleen encyclopedie weetjes, maar meer genuanceerde teksten en creëert daardoor in feite nieuwe informatie (content). Daarnaast kunnen modellen zoals ChatGPT ook plaatjes en andere illustraties zoals logo’s genereren. Dat klinkt te mooi om waar te zijn denkt u wellicht. En misschien belangrijker; wat leren wij dan nog? 

ChatGPT is een zogenoemd Artificial Intelligence (AI)-model. Een computer (het taalmodel) scant heel veel informatie en leert daarmee het taalmodel wat een goede structuur is van een betoog bijvoorbeeld, maar het vergroot ook zijn inhoudelijke kennis en weet dit alles op het juiste moment toe te passen. Het model leert steeds bij naarmate er meer informatie in het systeem wordt toegelaten. Tot op heden is de informatie actueel tot 2021. Dus helemaal up-to-date is het nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd.

ChatGPT, ontwikkelt door OpenAI, is een initiatief van onder meer Elon Musk (Tesla) en Peter Thiel (PayPal). Microsoft is onder andere een belangrijke financier. ChatGPT is begonnen als open source, dat betekent dat de broncode openbaar is en het gebruik veelal gratis. Maar de ontwikkeling en het gebruik van ChatGPT kost heel veel geld en de eerste betaalde business abonnementen zijn al gelanceerd. Is dit weer een spelletje van de grote techondernemingen? Gelukkig zijn er ook veel andere initiatieven in de markt, maar de vraag is of die op kunnen tegen de kracht van een grote speler als ChatGPT.


Helemaal up-to-date is het nog niet.
Maar dat is een kwestie van tijd


De impact van ChatGPT

De technologie achter ChatGPT kan grote gevolgen hebben voor de wereld. Sommige kenners voorspellen dat de impact van de introductie van AI-modellen zoals ChatGPT, vergelijkbaar is met de impact van de introductie van elektriciteit, de computer of de smartphone. Zover zijn we nog niet, maar de technologie achter deze AI-modellen zal de wereld mogelijk veranderen. De belangrijkste tekortkoming van ChatGPT is dat er geen bron wordt vermeld en dat teksten zijn gebaseerd op informatie uit het verleden. De inhoud kan hiermee gestuurd worden zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Ook is het niet bekend wie wat bepaalt, wie er aan de knoppen draait en wie controleert.

Daarentegen worden AI-modellen nu al toegepast bij een aantal ondernemingen en bepaalde sectoren/beroepen kunnen er ook een (groot) voordeel bij hebben (toegang tot kennis, productiviteit, innovatie). Maar er zijn ook risico’s voor bestaande ondernemingen zoals Google, dat leeft van advertentie-inkomsten uit de zoekmachine. Google heeft een marktaandeel van 80% en dus veel te verliezen. Maar het biedt Google ook kansen. Ten eerste is het zelf een AI-model aan het ontwikkelen, maar een AI-model vergt ook veel data, rekenkracht en datacenters en Google heeft op deze vlakken veel capaciteit.

Samenvattend zorgt de doorbraak van een AI-model zoals ChatGPT voor belangrijke overwegingen op het maatschappelijk gebied, zoals wie bepaalt de inhoud. En willen wij dat de macht van grote techondernemingen nog verder toeneemt? Wat is de maatschappelijke waarde? Daarnaast bieden AI-modellen zowel kansen als bedreigingen voor bestaande technologieën en ondernemingen. Maar misschien nog wel het belangrijkst is dat de macht van data alle betrokkenen ook een grote verantwoordelijkheid geeft. Al bij al genoeg om over na te denken als gebruiker, belegger, onderneming én overheid.


Nieuwsarchief

insights

Blijf op de hoogte van nieuwe insights.

"*" geeft vereiste velden aan