Aandelen zijn de afgelopen dagen fors gedaald. Wat is er aan de hand?
De wereldwijde aandelenmarkten stonden afgelopen weken al onder spanning als gevolg van de terugtrekking van Biden als presidentskandidaat en de alsmaar oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De afgelopen dagen is daar een cocktail van slecht nieuws bijgekomen, hetgeen een paniekerige verkoopgolf in gang heeft gezet met forse koersdalingen tot gevolg met name in technologie gerelateerde sectoren en Japan. De recordjacht op de beurzen is hierdoor abrupt beëindigd.
Wat is er precies aan de hand?
De spreekwoordelijke druppel was een slecht banencijfer in de Verenigde Staten afgelopen week. De werkloosheid in de Verenigde Staten is harder gestegen dan verwacht nadat eerder die week al de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie tegenviel. De tot nu gangbare overtuiging dat de Amerikaanse centrale bank (de FED) de inflatie kan beteugelen zonder de economie noemenswaardig te schaden, staat hiermee weer ter discussie. Beleggers vragen zich af of de FED, die de rente afgelopen week nog onveranderd liet, niet te laat is met het verlagen van de rente en hiermee de economie in een recessie drukt. Deze twijfel wordt verder versterkt door recente bedrijfscijfers die wijzen op een onzekere consument die de hand op de knip houdt. Het grote aantal onzekerheden (inflatie, verkiezingen, economie, oorlogen) stijgen de consument boven de pet waardoor uitgaven worden uitgesteld.
De Japanse Topix Index maakte maandag een duikeling van 12%. In Japan is de beleidsrente, in tegenstelling tot veel andere landen, recentelijk verhoogd met een forse stijging van de yen tot gevolg (hetgeen slecht is voor exporterende bedrijven). Enkele grote beleggingsfondsen zijn afgelopen dagen in de problemen gekomen omdat ze met geleend geld in yen aandelen hebben gekocht in andere valuta. Dit staat bekend als de zogenaamde carry trade. De stijgende rente in combinatie met dalende aandelenkoersen heeft geleid tot gedwongen verkopen.
Naast Japanse aandelen stonden met name technologie aandelen de afgelopen dagen wereldwijd onder druk. De extra druk op de technologiesector is het gevolg van opgelopen koersen en hoge verwachtingen bij beleggers in combinatie met oplopende (geo)politieke spanningen, iets waar vooral de chipsector als gevolg van complexe toevoerketens extra kwetsbaar voor is. Een reeks aan bedrijfscijfers wisten sommige beleggers niet te overtuigen en gaf hiermee een extra zetje. Sommige beleggers willen sneller resultaten zien van de forse AI investeringen, terwijl veel grote bedrijven zoals Microsoft en Amazon juist extra investeringen hebben aangekondigd. Slechte resultaten van chipfabrikant Intel (niet in portefeuille) en de verkoop van Apple door Warren Buffet verslechterde het sentiment verder.
Hoe kijken we aan tegen de recente ontwikkelingen?
Het banencijfer in de Verenigde Staten is een tegenvaller en de consument heeft het overduidelijk moeilijk, maar we denken dat de kans op een forse recessie nog steeds klein is. Misschien is de FED wat laat met het verlagen van de rente, maar zowel de FED als andere centrale banken hebben nog volop ruimte om dat komende tijd goed te maken met een reeks van (versnelde) renteverlagingen. Recente bedrijfscijfers herbergen plussen en minnen, maar per saldo is er geen reden tot zorg. Investeringen in AI (kunstmatige intelligentie) staan niet onder druk. In tegendeel, veel bedrijven benadrukken dat het risico van te weinig investeren in AI in deze fase vele malen groter is dan het risico van iets teveel investeren. AI ontwikkelingen bevinden zich nog in een vroege fase en gaan economisch en maatschappelijk een grote impact hebben. De resultaten en impact zullen echter niet lineair verlopen.
…forse recessie is niet waarschijnlijk…
Per saldo leiden de recente ontwikkelingen niet tot grote fundamentele veranderingen in onze visie op de financiële markten. We zien de recente beweeglijkheid in aandelenkoersen op dit moment als een periodieke correctie van een gezonde markt, die kansen biedt voor de portefeuille. De grote risico’s zijn meer politiek dan bedrijfseconomisch van aard. Een mogelijke versnelling in de reeks van verwachte renteverlagingen is bovendien goed nieuws voor het DD Income Fund (obligaties) en het DD Alternative Fund (vastgoed en infrastructuur).